İşte yeni ders kitaplarında anlatılanlar...

Haber Giriş : 09 Eylül 2005 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pazartesi günü, yeni eğitim öğretim yılına başlayacak olan öğrenciler, müfredatı değişen ders kitaplarını okuyacak. Türkçe 2 kitabında ?Küçük dev adam' başlığıyla halter şampiyonu Halil Mutlu; türkülerimiz ünitesinde Neşet Ertaş anlatılıyor.

?Bol fotoğraflı, okuması kolay ve albenili' olmasıyla dikkat çeken yeni kitaplar güncel konulara da yer veriyor. Türkçe 2 kitabında ?Küçük dev adam' başlığıyla halter şampiyonu Halil Mutlu; türkülerimiz ünitesinde Neşet Ertaş anlatılıyor.

Sosyal Bilgiler 5 kitabında ?yüzyılın adamı' olarak dünyaca ünlü beyin cerrahı Gazi Yaşargil tanıtılıyor. Kitapta ?ilk kadın başbakanımız' denilerek Tansu Çiller'in fotoğrafı bulunurken, ?Toplum için çalışanlar' ünitesinde ?onlar birer hayırsever' başlığıyla Sabancı, Koç, Doğuş, Kadir Has, Eczacıbaşı, İzzet Baysal ve Anadolu Grubu'nun yaptığı eğitim ve kültür yardımlarından bahsediliyor.

Vehbi Koç Vakfı'nın çok sayıda okul, yurt ve kütüphane kurarak bunları işletilmek üzere ilgili kamu kuruluşlarına devrettiği, vakfın binlerce yetenekli öğrenciye de burs verdiği belirtiliyor. Kadir Has ?ömrünü hayır işlerine adayan adam' olarak tanıtılırken, Sabancı Topluluğu'nun ?Bu toprağın bize verdiklerini bu toprağın insanına geri vermek' ilkesini benimsediği ve çok sayıda okul, yurt ve sağlık tesisi gibi hayır kurumları yaptırdığı vurgulanıyor. Kitapta ayrıca Sakıp Sabancı'dan bir anekdota yer verilerek ?sizi en çok mutlu eden iş' sorusuna Sabancı'nın, ?Oğlum Metin Sabancı adına yaptırdığım okuldur. Bu okulda spastik çocuklar eğitim görmektedir. Onları izlerken yaşadığım mutluluğumu anlatamam.? cevabı aktarılıyor. Kitaplarda Yeni Türk Lirası'yla (YTL) ilgili bütün işlemler YTL'ye göre yapılıyor. 5. sınıf öğrencilerinin okuyacağı Sosyal Bilgiler kitabının ilk ünitesi ?haklarımı öğreniyorum' olarak belirlenirken öğrenciler şöyle konuşturuluyor: ?Beni savaştan korumalısınız. Beni insanlık dışı yöntemlerle ya da aşağılayarak cezalandıramazsınız. Beni bedensel ve ruhsal yönden incitecek hiçbir yaklaşıma izin verilmez. Ben çocuğum, büyükler gibi bir işte çalışamam. Okula gider ve oynarım.? ?Adım adım Türkiye' ünitesinde ülkenin birçok ilinin en önemli özellikleri işlenirken, öğrencilere ?şehirlerin anlattıkları' başlığıyla Edirne'nin ?hora'sı, Balıkesir'in ?höşmerim'i, Maraş dondurması, Diyarbakır'ın karpuzu ve Siirt'in battaniyesi tanıtılıyor. Deprem için özel sayfaların olduğu ders kitaplarında deprem sonrası yapılması gerekenler Barış Manço ve Ahmet Mete Işıkara'nın ağzından resimlerle anlatılıyor.

İlköğretim ders kitapları bu yıl da ücretsiz dağıtılacak. Ders kitaplarının yanında öğretmenler için ?kılavuz kitap', öğrenciler için de ?çalışma kitapları' veriliyor. Birinci kalite hamur kağıda renkli olarak basılan kitaplar, her sınıf için ayrı poşetlerle öğrencilere sunuluyor. Bu yıl 11 milyon 500 bin ilköğretim öğrencisine 105 milyon 760 bin adet kitap dağıtılıyor. Ders kitaplarının verildiği poşetin içinde geçmiş yıllarda olduğu gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in mesajları bulunuyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber